Artesa de Segre
Rebost del Montsec
Inici » » Què és el Dalsy i quins efectes secundaris pot tenir

Què és el Dalsy i quins efectes secundaris pot tenir

Publicat per ÀgilServis a 20 de set. 2016 | 9/20/2016

Què és el Dalsy i quins efectes
 secundaris pot tenir.
- És un dels medicaments més usats per febre i dolors infantils. 
- La FACUA ha denunciat que hi ha certs possibles efectes secundaris que no vénen esmentats en el prospecte. 
- Els especialistes assenyalen que no hi ha motiu d'alarma i que es tracta d'un dels medicaments més eficaços en el seu rang.

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat aquest dilluns que el prospecte del  medicament infantil Dalsy omet alguns possibles efectes secundaris relacionats amb la capacitat psicomotriu que no vénen esmentats en el prospecte del medicament. 

El Dalsy és un dels medicaments infantils més coneguts. El seu principi actiu és l'ibuprofèn i pertany al grup de medicaments anomenats antiinflamatoris no esteroïdals (AINE). El ibuprofèn, segons Wikipedia, és un antiinflamatori utilitzat freqüentment com antipirètic, analgèsic i antiinflamatori. 
Juan Bravo, membre del Comitè de Medicaments de l'Associació Espanyola de Pediatria, ha comentat a 20minuts que "l'ibuprofèn, principal component o principi actiu de Dalsy, és un medicament eficaç i segur, d'ús comú en pediatria". Bravo respon que Dalsy no és l'únic medicament que conté ibuprofèn com a principi actiu, però és un dels més populars entre pediatres i pares. 
De fet, en l'Associació actualitzen el Pediamecum, una base de dades adreçada a professionals en què es pot buscar els principis actius i les marques de medicament que el contenen. 
Per l'ibuprofèn, aquesta web ha llistat més d'un centenar de presentacions en el mercat espanyol. En la seva experiència diària, Bravo ha assenyalat que és summament rar que es presenti algun dels efectes secundaris que s'esmenten en el prospecte. 
Sobre la denúncia de FACUA-Consumidors en Acció ha estimat que és molt positiu que es cridi l'atenció sobre algun possible efecte secundari que no estigui inclòs en el prospecte. "Però això no ha de causar cap alarma per deixar d'usar-lo", ha assenyalat. ús recomanat Segons el prospecte del Dalsy, el seu ús està recomanat per a nens d'entre 3 mesos a 12 anys d'edat, i la dosi varia segons l'edat i el pes del pacient. Per exemple, per a un nadó d'entre 3 i 6 mesos i de fins a 5 quilos de pes, la dosi recomanada en el prospecte és d'entre 1,8 a 2,4 mil·lilitres, amb un màxim diari de fins a 7,2 mil·lilitres. A l'altre extrem de la taula (inclosa en el prospecte del medicament) 1 nen d'entre 10 i 12 anys i d'entre 30 i 40 quilos de pes, li correspon una dosi d'entre 12 a 20 mil·lilitres, amb un màxim diari de fins 60 mil·lilitres, depenent del cas. 
El prospecte assenyala que el màxim diari ha de ser repartit en 3 i 4 dosis al dia, i que aquestes dosis són orientatives, depenent finalment de la posologia que recepti el pediatre. 
Entre les substàncies que el prospecte esmenta que conté el Dalsy hi ha la sacarosa, sorbitol (E-420), Parahidroxibenzoat de metil (E-218), Parahidroxibenzoat de propil (E-216), colorant groc ataronjat S (E-110) i sodi, fent les pertinents advertències sobre cada substància. És precisament el colorant groc ataronjat el que ha motivat la denúncia de FACUA, del qual afirma que pot produir efectes en la capacitat psicomotriu que no s'esmenten. 
Els possibles efectes secundaris que pot arribar a causar el Dalsy vénen dividits en diverses seccions, des dels freqüents (que poden afectar fins a 1 de cada 10 pacients, com nàusees, vòmits, diarrea, flatulència, etc.) fins a efectes adversos molt rars (poden afectar fins a 1 de cada 10.000 persones) o de freqüència poc coneguda. El prospecte complet es pot consultar al web de l'Agència Espanyola de Medicaments.

COMPARTIR

About ÀgilServis

Entrades populars